ROSTLINNÁ MLÉKA A VÁPNÍK

Jak funguje vstřebatelnost vápníku do našich kostí?

Vápník potřebuje pro vstřebání se do kostí enzym, který mléko po nadojení přirozeně obsahuje. Tento enzym je ale v mléčném tuku, proto je po odstředění z mléka odstraněn. Při výrobě mléka a mléčných výrobků určité tučnosti se zpětně tuk přidává, ale ne ten odebraný, většinou levný palmový olej. Odstředěním se tedy z mléka stává mrtvá vápenitá voda s přidaným tukem.

Naše tělo ale nedokáže vápník vyloučit, proto ho někam uklidí. Třeba do cév, do kloubů. Pak se běžně stává, že ženy, které jsou lékaři vyzývány, aby jedly kvůli osteoporóze mléčné výrobky, osteoporózu mají stejně, ale navíc mají zavápněné klouby a cévy.

Mléko zahleňuje trávicí trakt, tudíž se stěny střev stávají téměř nepropustnými pro živiny. Hleny se následně projevují jako zahlenění dýchacích cest, a tak není divu, že děti, krmené mlékem a mléčnými výrobky mají stálé rýmy, bronchitidy, alergie a astma. A tomu navíc mají křehké kosti.

Dr. Oster a Dr. Ross ve své nové knize uvádějí, že ani cholesterol, ani nikotin nejsou první a hlavní příčinou srdečních infarktů, ale všude přítomné mléko! Zjistili, že mléko obsahuje enzym zvaný xantineoxidaza (XO), který ucpává tepny a způsobuje vysoký krevní tlak. Mléko samo o sobě není vůbec vhodná potravina pro člověka, ale jeho homogenizace, která se v dnešním mléčném výrobním procesu běžně používá, z něj činí přímo jedovatou nepoživatelnou hmotu. Tito lékaři tvrdí, že pití homogenizovaného mléka je v podstatě nebezpečnější než kouření cigaret. Trvali proto na tom, aby na mléčných obalech bylo uvedeno stejné varování jako na krabičkách s cigaretami!

Člověk je jediný tvor na planetě, který běžně pije mateřské mléko jiného druhu a navíc i v dospělosti! Vápník, tuk a cholesterol jsou příčinou mnoha tzv. civilizačních nemocí, včetně alergií. Dále má mléko přebytek proteinů ve formě kaseinu, se kterým se naše tělo velmi těžko vyrovnává. Málokdo si také uvědomí, jak nemocná jsou zvířata chovaná ve velkochovech a že se neobejdou bez léčiv, hlavně antibiotik a bez veterináře. Z toho všeho logicky vyplývá, že kravské mléko lidský život zkracuje: degenerovaná zvířata = degenerovaní lidé.

Tajemství mateřského mléka

Mateřské mléko obsahuje bílkoviny ve formě lehce stravitelných albuminů. Lidské mléko má jen polovinu bílkovin, obsahuje však více přírodního cukru a lecitinu, důležitých pro rozvoj mozku.

Také má pouze polovinu vápníku, protože lidské miminko má růst pomalu. Navíc je tento vápník koloidní, tudíž organický a proto lehce stravitelný. Snad nikdo nebude mít námitku proti tomu, že mateřské mléko je stále ještě nejvhodnější výživou kojenců i při současném zamoření životního prostředí.

Děti pijící kravské mléko jsou abnormálně větší a trpí nedostatkem určitých minerálií a lecitinu. Lidé pijící mléko jsou často zahleněni a nastuzeni. Obzvláště jsou náchylní k různým kožním onemocněním. Matky jsou vesměs oběti mylného názoru, že mléko obsahuje vápník potřebný pro výstavbu kostí a zubů. Mléko sice obsahuje vápník, ale vázaný na kaseinové bílkoviny, takže tělo je nemůže přijímat a zpracovávat. Kdyby toto předcházející tvrzení nebylo pravdivé, pak by obyvatelé západních zemí museli mít podle množství vypitého mléka nejlepší kosti a zuby. Opak je však pravdou. Mají je nejhorší!

Povinné pití mléka ve škole (vedle cukroví) zcela zničilo vápennou kostru našich dětí! Jak bezbranná si musí připadat každá matka, která má ošetřovat překrmeného kojence, který má stále rýmu, mléčný svrab a spoustu dalších kožních vyrážek, když už v porodnici ji učili, jak ho má doma krmit mlékem tvořícím maz a jeho výrobky, které jsou navíc zcela přetvářeny tepelným zpracováním. Bohužel dětští lékaři mléko doporučují jako nejzdravější výživu. A tak matky, které v důsledku nesprávného způsobu života nic jiného neznají, krmí své děti lepkavými mléčnými a kašovitými výrobky. Tak „živí“ choroby a oslabují životní síly svých dětí.

Mléko není potravina vhodná pro nikoho! Máme na výběr mnoho jiných zdravých alternativ…

ROSTLINNÁ MLÉKA

Rostlinná mléka, známá také jako alternativy mléka na rostlinné bázi, jsou obecně extraktem z luštěnin, obilovin, ořechů a/nebo semen, který je zředěn vodou. Jsou velmi podobná živočišnému mléku, pokud jde o texturu, vzhled a použití. V závislosti na použitých surovinách a obohacení vitamíny se liší svým nutričním složením a chutí, ale žádné z nich neobsahuje laktózu nebo cholesterol.

Popularita rostlinného mléka v posledních deseti letech prudce vzrostla. Tyto nápoje byly ale v různých kulturách konzumovány po staletí. Například ve Španělsku je populárním národním nápojem mléko ze zemních mandlí. V Koreji lidé pijí tradiční nápoj vyrobený z vařené rýže, sladového extraktu a cukru. Tradiční ugandský nápoj je vyrobený z fermentovaného čiroku nebo zrn prosa a vody.

Sójové mléko má zase dlouhou historii v Číně, přičemž jeho použití bylo poprvé zaznamenáno asi před 2000 lety.

SÓJOVÉ MLÉKO

Jedná se o nejoblíbenější rostlinné mléko, patří do kategorie luštěninových mlék. Je to jediná mléčná alternativa, která přirozeně obsahuje stejné množství bílkovin jako kravské mléko, a to asi 3 g na 100 ml. Vzhledem k tomu, že mnozí výrobci obohacují sójové mléko vápníkem a dalšími
vitamíny, jako jsou B12, B2, D a A, odborníci na výživu uvádějí, že tento nápoj může být použit jako nutričně přiměřená alternativa kravského mléka. Toto také potvrzuje Ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb USA a Národní rada pro zdraví a lékařský výzkum v Austrálii. Sójové mléko má navíc podobné vlastnosti jako kravské mléko, když se používá jako náhrada při vaření, pečení a šlehání mléka do kávy. Sójové mléko také obsahuje složky, jako jsou isoflavony, které z něj dělají obzvláště prospěšnou součást stravy. Několik studií prokázalo, že konzumace sójových potravin může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, stejně jako některé formy rakoviny a osteoporózy.

Sója má také zdravé složení mastných kyselin. Obsahuje nízké hladiny nasycených mastných kyselin a vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Pokud by byly živočišné zdroje bílkovin, které jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny a které jsou často konzumovány v západní stravě, nahrazeny sójovými potravinami, mohlo by to vést k pozitivní změně příjmu objemu mastných kyselin celé populace, potenciálně ke snížení hladiny cholesterolu LDL a ke snížení rizika ischemické choroby srdeční. Vzhledem ke své rostoucí popularitě je nyní sójové mléko k dispozici také ve variantách, jako je vanilková, čokoládová a banánová příchuť, stejně jako ve verzi barista, která je obzvláště dobrá k napěnění. Jelikož však ochucené verze obvykle obsahují vysoké množství přidaného cukru, měly by být konzumovány s mírou. Jedinou nevýhodou konzumace sójového mléka je prevalence alergií na sóju, proto je samozřejmě nevhodné pro lidi alergické na sójové bílkoviny.

Výroba sójového mléka:

Do misky odvážíme 100 g sójových bobů, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namočené (zvětší objem a nasají vodu). Poté scedíme a boby vložíme do mixéru, dolijeme 1litr vody. Dá se použít i metoda hrníčků: 1 hrnek bobů= 4 hrnky vody. Mixujeme alespoň 5-6 minut, dokud se nevytvoří pěna a nevznikne jemná, hladká směs. Obsah mixéru přelijeme do hrnce a na mírném ohni (nižší teplotě) postupně vaříme asi 15-20 minut, pěnu, která se začne tvořit občas odstraníme. Při vaření můžeme přidat nějaké sladidlo, aby bylo mléko sladší (datlový sirup, agávový sirup, med). Po “uvaření” scedíme přes plátýnko. Hotové sójové mléko doporučujeme nechat vychladit a ideálně ve skleněné nádobě vložit do lednice, kde vydrží čerstvé 2-3 dny.

MANDLOVÉ MLÉKO

Mandlové mléko se v posledních letech stává stále populárnější alternativou mléka, ale není tak nové, jak si možná myslíte. Ve středověku se mandle již v Evropě používaly k výrobě mléčných náhražek, protože mohly být déle skladovány a zůstávaly bohaté na živiny. Mandle obsahují vysoké množství vlákniny, vápníku, hořčíku, riboflavinu a nenasycených mastných kyselin a často se objevují v nutričních doporučeních a pokynech. Zejména vitamín E byl v mandlích nalezen v pozoruhodných množstvích. Bylo také prokázáno, že hraje ústřední úlohu při ochraně před oxidačním stresem.

Ačkoliv mandle obsahují vysoké množství bílkovin (kolem 20 %), nevýhodou průmyslově vyráběného mandlového mléka je, že obsah bílkovin je spolu s dužinou odfiltrován a ve výsledku je v mléce zachováno pouze asi 0,5 % bílkovin. Protože je mandlové mléko tak silně ředěno vodou, má ve srovnání s nezpracovanými mandlemi relativně málo kalorií, ale také mnohem nižší obsah živin. Výzkum ukazuje, že mandlové mléko může být obzvláště dobrým řešením pro děti trpící alergiemi nebo nesnášenlivostí živočišného mléka. Například studie 52 kojenců s alergií nebo nesnášenlivostí kravského mléka (nebo obojím) ukázala, že počáteční kojenecká výživa na bázi mandlového mléka je tolerována lépe než běžně používaná výživa založená na hydrolyzovaných bílkovinách kravského mléka nebo sóji, zatímco míra růstu byla stejná pro všechny kontrolní skupiny.

Dále také The Academy of Nutrition and Dietetics doporučuje obohacené mandlové mléko jako dobrou alternativu pro děti, které nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Vzhledem k tomu, že se výrobky u jednotlivých výrobců liší, spotřebitelé by měli porovnávat informace o výživě na obalu, přičemž zvláštní pozornost by měla být věnována vápníku, bílkovinám a vitamínu D.

Výroba mandlového mléka je velice jednoduchá:

Stačí vám 2 hrsti mandlí, 600 ml vody a výkonný mixér. Dále cedník, plátýnko nebo látková plena a láhev- Můžete přidat 2-3 vypeckované datle pro mírně nasládlou chuť nebo maličko medu či datlového sirupu.

-33%

Ořechy & Semínka

Mandle Valencia Premium

65 499 

OVESNÉ MLÉKO

Ovesné mléko, které patří do skupiny mléka na bázi obilovin, je další populární alternativou k živočišnému mléku. Díky vysokému obsahu vlákniny, fytochemikálií a antioxidantů je oves obzvláště zdravou potravinou. Studie ukazují, že pravidelná konzumace ovsa může mít pozitivní vliv na
gastrointestinální problémy, stejně tak je i antikarcinogenní. Kromě toho několik publikací potvrdilo redukční schopnost ovsa na hladinu cholesterolu. Rostoucí popularita ovsa spolu se zvýšeným povědomím veřejnosti o jeho přínosech pro zdraví vedla k obnovenému zájmu ze strany potravinářského průmyslu, který stále více používá oves jako složku v různých produktech, včetně chleba, snídaňových cereálií a samozřejmě ovesného mléka.

Ovesné mléko obsahuje více cukru než jiná rostlinné mléka (asi 4 %) a proto chutná mírně sladce. Nicméně, cukr je jeho přirozenou složkou, takže ovesné mléko obvykle neobsahuje žádný přidaný nebo zpracovaný cukr. Jeho obsah bílkovin a tuků je na druhé straně poměrně nízký.

Výroba ovesného mléka:

120 g vloček zalijte 200 ml vroucí vody, přidejte špetku soli a dejte na 15 minut stranou. Vločky sceďte a zbylou vodu vylijte. Vločky přemístěte do výkonného mixéru, přidejte další cca 1 litr vody a mixujte 1,5–2 minuty dohladka. Až budou všechny vločky rozmixovány, přelijte mléko do sklenice. Skladujte maximálně 3–4 dny v lednici. Pokud chcete mít mléko bez kousíčků, stačí ho 2×–3× přecedit přes plátýnko.

KOKOSOVÉ MLÉKO

Kokosové mléko je důležitým prvkem asijské kuchyně. Existuje obrovský rozdíl mezi kokosovým mlékem v konzervě a kokosovým mlékem v kartonu. Zatímco kokosové mléko v konzervě má vysoký obsah tuku a používá se do kari, ragú a dalších pokrmů, kokosové mléko v kartonu, označované také jako kokosový drink nebo nápoj, je více zředěno vodou a někdy také obohaceno o vitamíny. Tento typ kokosového mléka se používá jako náhražka mléka do kávy, mléčných koktejlů a do cereálií. Protože je nápoj z kokosového mléka méně koncentrovaný než konzervovaná verze, obsahuje nejen méně tuku a méně kalorií, ale má také relativně nízký obsah bílkovin.

Různé studie hodnotily kokosové mléko a dopad jeho konzumace na zdraví. Říká se, že posiluje imunitní systém a má antikarcinogenní a antibakteriální účinek.

Bylo prokázáno, že zvyšuje hladinu HDL (lipoprotein s vysokou hustotou), což pomáhá snižovat škodlivé hladiny LDL, to zase snižuje riziko ischemické choroby srdeční. Tvrdí se, že je to v důsledku kyseliny laurové obsažené v kokosovém tuku. Na druhou stranu, existují i publikace, které poukazují na to, že kokosový olej zvyšuje hladinu LDL. Nicméně, podle současných znalostí, kokosové mléko může být zdravým doplňkem stravy, jen by nemělo být jedinou používanou alternativou mléka vzhledem k obsahu nasycených mastných kyselin. Obecně platí, že těch bychom měli konzumovat méně než nenasycených mastných kyselin. Vyvážený a pestrý výběr jídel je tou nejzdravější volbou vůbec.

K výrobě kokosového mléka potřebujete:

1 zralý kokos nebo 200g strouhaného kokosu, 500-600ml vody, plátýnko a mixér. Úplně jednoduše rozmixujete dužinu, ať už čerstvou nebo strouhaný sušený kokos spolu s vodou do hladka a pak přecedíte přes plátýnko. V lednici takto vydrží několik dní.

Bezlepkové potraviny

Kokosové chipsy Premium 100 g

39 

RÝŽOVÉ MLÉKO

Z hlediska výživy rýžové mléko, které je obilným mlékem, nenabízí žádné výhody oproti jiným rostlinným mlékům, s výjimkou skutečnosti, že se z dostupných mlék jedná o nejvíce hypoalergenní mléko, a proto je zvláště vhodné pro osoby s alergiemi a intolerancí. Rýžové mléko má poměrně
vysoký obsah sacharidů, ale pokud není obohaceno, má také nízký obsah tuku, bílkovin a dalších živin. Během zpracování jsou sacharidy rozštěpeny na cukry, což dává rýži typickou sladkou chuť bez přidání cukru. Rýžové mléko může být nejlepší alternativou pro alergiky, ale pokud jde o výživu dětí, musí být také zohledněn obsah arzenu v rýži.

Připravte si rýžové mléko na vaření, pečení a cokoliv dalšího, kde ho budete ještě upravovat (pudinky, krémy, bábovky, koláče, muffiny nebo horká čokoláda).

Na výrobu potřebujete:

700 ml vody, 50 g bílé rýže (nejlépe Arborio, ale můžete použít i jinou), špetku soli, špetku vanilky (můžete vynechat), 2 lžíce medu nebo rýžového sirupu (opravdu to téměř nebude cítit, takže počítejte s tím, že možná ještě budete doslazovat). Uvařte rýži se špetkou soli úplně doměkka, můžete ji klidně mírně rozvařit. Rýži slijte a vložte do mixéru s novou vodou (minerální nebo přefiltrovanou). Rozmixujte výkonným mixérem s vanilkou na nejvyšší rychlost. Já mixuji tak 40 vteřin, ale záleží na tom, jaký mixér používáte.

Přeceďte přes plátýnko nebo speciální sáček na rostlinná mléka. I když máte opravdu výkonný mixér, může se stát, že v mléku zůstanou hrubší kousky. A to nechceme. Na konci sáček promačkejte rukama tak, abyste měli mléka co nejvíce, a uložte do lednice. Spotřebujte do 3 dnů, a pokud na dně lahve vznikne usazenina ze zbytků rýže, nelekejte se, je to úplně normální a stává se to i u toho kupovaného.

MAKOVÉ MLÉKO

Je nepřekonatelné z hlediska obsahu vápníku. 100 gramů máku obsahuje 1460 miligramů vápníku! Hodí se především jako samostatný nápoj, na přípravu různých koktejlů nebo do kaší a müsli. Pro nevýraznou chuť a řídkou konzistenci se makové mléko příliš nehodí pro vaření.

Na jeho přípravu vám postačí pouze dvě ingredience: 150 g máku a 1 litr vody

Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud “jdeme okolo” zamícháme, aby mák dobře nasákl tekutinu. Část semínek pravděpodobně zůstane plavat na hladině. Většinou jde o prázdné slupky, které mohou způsobovat hořkost. Proto je vhodné tyto navrchu plavající „zbytky“ vylít. Mák přemístěte do mixéru, zalejte nejdříve cca 1 hrnkem vody a rozmixujte na hustější pastu bílé barvy. Podle dalšího využití můžete rovnou přidat sušené ovoce (rozinky, datle, meruňky) nebo čerstvý banán, které “mléko” osladí. V opačném případě vás chuť spíše zklame. Dořeďte vodou na požadovanou hustotu a ještě vše chvíli společně mixujte.

Nakonec vše přeceďte přes sítko nebo plátno. Pokud mléko nespotřebujete, můžete jej uschovat do 48 hodin v lednici. V chladu se oddělí pevnější tučná část od vody, což je zcela přirozený proces. Mléko stačí protřepat nebo promíchat. Bez cezení se mixovaná směs výborně hodí na zalití cereálií ke snídani. Zbytek precezeného máku můžete využít do kaše, dezertů či sladkého pečiva. Počítejte však s tím, že většina cenných živin se uvolnila do mléka.

KEŠU MLÉKO

Neobsahuje žádný cholesterol, je přirozeně bezlepkové a bezlaktózové a navíc je velice chutné! Ze všech rostlinných mlék je kešu mléko nejkrémovější a nejchutnějsí.

K výrobě kešu mléka potřebujete 250 g nepražených nesolených kešu ořechů a litr vody

Kešu ořechy namočíte přes noc, vodu ráno slijete, kešu nasypete do mixéru, přidáte litr vody a důkladně rozmixujete. Pak přecedíte přes plátýnko a nalijete do sklenic. V lednici vám vydrží až 5 dní.

-13%

Ořechy & Semínka

Kešu ořechy Premium

65 499 

OSTATNÍ ROSTLINNÁ MLÉKA

Rostlinná mléka si můžete vyrobit například z kešu oříšků, quinoy, lnu, konopí, vlašských ořechů, lískových oříšků, máku, chia semínek, atd. Většina alternativ má méně kalorií než kravské mléko (přičemž kešu, kokos a mandlové mléko jsou nejméně kalorické). Kromě toho je obsah tuku v kravském mléce poměrně vysoký ve srovnání s většinou rostlinných mlék. Obvykle mají vyšší obsah tuku pouze mléka, která jsou vyrobena z vlašských ořechů a lupiny. Důležitý je však nejen obsah tuku, ale také složení mastných kyselin.

Zatímco kravské, lupinové a kokosové mléko obsahuje více nasycených mastných kyselin, většina rostlinných mlék je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které jsou lepší. Zejména mléko z vlašských ořechů obsahuje vysoké množství mono a polynenasycených mastných kyselin. Stejně jako mléko konopné, hráškové a lněné, je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Množství sacharidů se liší v závislosti na základní surovině (rovněž na přidaných složkách). Obecně platí, že nápoje vyrobené z obilovin a pseudoobilovin, jako je oves, špalda, rýže, pohanka a proso, přirozeně obsahují cukr, a proto mají více sacharidů než například ořechové, konopné nebo sójové mléko. Za účelem zlepšení chuti výrobci přidávají do některých produktů cukr nebo sladidla, čímž zvyšují obsah cukru a sacharidů. Neslazené konopné, kešu a další ořechové mléka obsahují cukru málo nebo žádný.

Zdroj: <a href=’https://www.freepik.com/photos/background’>Background photo created by 8photo – www.freepik.com</a>

<a href=’https://www.freepik.com/photos/food’>Food photo created by jcomp – www.freepik.com</a>

<a href=’https://www.freepik.com/photos/food’>Food photo created by jcomp – www.freepik.com</a>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *